Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Η σημασία των προβιοτικων εκτός της προσφοράς στην καλή λειτουργία του εντέρου.Όταν αναφερόμαστε στα προβιοτικά εστιάζουμε στην προσφορά τους στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Αυτά τα καλά βακτήρια όμως, μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα στη συνολική υγεία και όχι μόνο σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα πέψης.

Τρώγοντας τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ ή το λάχανο τουρσί, δεν ενισχύετε μόνο το μικροβίωμα του εντέρου, αλλά βοηθάτε τον οργανισμό σας και ως προς τα εξής:
Μειώνουν το άγχος

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, έδειξε ότι πειραματόζωα που έλαβαν συμπληρώματα με το προβιοτικό Lactobacillus plantarum, τα οποία βρίσκονται στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, είχαν λιγότερο άγχος. Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν θεραπείες κατά του στρες με βάση τα προβιοτικά.
anxiety

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Είναι γνωστό ότι η έκθεση σε κάποια μικρόβια ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό ισχύει και για τα καλά βακτήρια. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που έκαναν ήπια άσκηση και έπαιρναν προβιοτικά είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες για κρυολογήματα και γαστρεντερικές λοιμώξεις, σε σύγκριση με όσους έπαιρναν εικονικά φάρμακα.
boost immune system

Προλαμβάνουν αλλεργίες και φλεγμονή

Όταν το ανοσοποιητικό υπολειτουργεί μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Το ίδιο ισχύει όμως και όταν υπερλειτουργεί, καθώς μπορεί να πυροδοτήσει αλλεργίες και άλλες φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Τα προβιοτικά έχουν την ιδιότητα να κρατούν το ανοσοποιητικό σε μια ισορροπία.
Μελέτη έδειξε ότι σε παιδιά με γενετική προδιάθεση για έκζεμα, μειώθηκε ο κίνδυνος μετά τη λήψη προβιοτικών. Άλλη μελέτη σε άτομα που έπασχαν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ελκώδη κολίτιδα) διαπίστωσε ότι η λήψη προβιοτικών βοήθησε τα άτομα να μην εκδηλώνουν κρίσεις.
allergic

Μειώνουν τη χοληστερόλη

Μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι τα άτομα που λάμβαναν προβιοτικά μείωσαν την «κακή» χοληστερόλη κατά 11,6% και την ολική χοληστερόλη κατά 9% σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Η ιδιότητά τους αυτή οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο ένζυμο που μπορεί να παρέμβει επαναπορροφώντας τη χοληστερόλη από το έντερο.
cholesterol

Προστατεύουν τα δόντια και τα ούλα

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα προβιοτικά μπορεί να αποτελέσουν τον φυσικό τρόπο καταπολέμησης της ουλίτιδας. Μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση προβιοτικών γιαουρτιού συνέβαλαν σημαντικά στη μείωση της ανάπτυξης ενός συγκεκριμένου βακτηρίου που προκαλεί φθορά των δοντιών.

Πηγή onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: